Friday 26 August 2016

RESEPI KIMBAB (SUSHI ROLL)

Penangan cerita korea sekarang ni, meh ummi share dengan korang resepi Kimbab.



Bahan-bahannya

Untuk 5 Rolls
1. 1 1/2 cawan nasi (guna calrose rice jenama sumo)**
2. 5 Keping Seaweed
3. Thusand Island / Mayonis (secukupnya)
4. Bahan-bahan filling (telur dadar, ayam, Timun jepun n sosej)

Bahan untuk menggulung : Bamboo mat (nak guna plastik wrap pon boleh)

CARA MASAK CALROSE RICE


ini rupanya...


**Cara masak calrose rice ni senang je.... kalau beli jenama sumo ni, arahan cara masak dah diberi, tp xpe, meh ummi share cara masak dia.

untuk setiap satu cawan beras, sukatan untuk air adalah 2 cawan. so mcm dlm resepi ni ummi guna 1 1/2 cawan, sukatan air adalah 3 cawan. masak guna rice cooker je, lepas masak tu tutup suis rice cooker tu pastu rehatkan nasi tu selama 10 minit then baru gaulkan dengan cuka + garam.

untuk sukatan cuka pula, 1 cawan beras, 2 sudu penuh cuka makan. tapi ummi x mo masam sangat jadi ummi kurangkan sikit cuka tu.....

**nasi tu gaulkan dengan bancuhan satu sudu besar cuka + sedikit garam.



CARA-CARA MENGGULUNG


1. Mula2 bentangkn seaweed atas bammboo mat. Mcm gmbar kat bawah ni.


2. Ratakan nasi atas seaweed tu. Jangan cover nasi sampai tutup semua permukaan nasi tu, tingalkn 1 inci pada bhgian atas dan bawah.  Senang nak gulung...

3. Susun bahan2 filling td. Ok nak bgtau cara ummi masak ayam tu senang je, ummi masak ngan mintak zaiton pastu ummi letak black pepper.... pastu gaul ngan mayonis or thousand island.
4. Pastu silala gulung dengan cermat. Pastikan padat dan kemas..... huhu

Hasilnya...


hahaha untuk cara2 buat tu, biar gambar berbicara..... sekian... selamat mencuba!!!!


No comments:

Post a Comment